Act & Reaktion: Musikhögskolan Malmö
Fredag: 19.20 och 23.00
På Musikhögskolan i Malmö startade för några månader sedan ett projekt av några studenter på kompositionslinjen. De behövde extra verktyg för att dela med sig av sin musik och vände sig till några av de mer aktiva instrumentaliserna på Musikhögskolan.
I mötet föddes de bägge ensemblerna Reaktion och Act, som fungerar som laboratorium där musiker och tonsättare kan berika varandra och lära sig mer om teknik, dirigering, produktion eller diskutera estetik eller musikfilosofi.
Konserterna på KOMPFEST är ensemblernas första gemensamma arbeten och ligger perfekt i festivalens linje att på alla sätt stärka den nya musiken.
Ensemble: Fredrik Schützer (Piano), Alicia Rodriguez (Klarinet), Ángela del Castillo (Kontrabas)
Kompositörer: Jonatan Sersam, Cecilia Damström, Ismael Palacio, Francesco del Nero, David Riebe, Simon Söfelde and Josef Söreke. Studenter på Musikhögskolan i Malmö.
Slim Vic
Fredag: 19.00-24.00
Lördag: 16.30-23.00
Slim Vic är en av Sveriges ledande förnyare av DJ-kulturen. Med ena benet i den urbana klubb- och världsmusiken och den andra i konstmusiken förenar han de olika världarna och flyttar gränserna för vad som är tekniskt och musikaliskt möjligt i traditionella och beprövade sammanhang.
Slims spelningar spänner från Berlins experimentella gränder till fullsatta läktare när Brynäs hockeylag har hemmamatcher i Gavlerinken arena. Från soulfyllda hotelllbarer och lounger till konstgallerier & festivaler i europas huvudstäder. Alltid med samma energi och glädje att skapa den ultimata musikaliska upplevelsen för besökarna.
Bakom namnet Slim Vic döljer sig Viktor Zeidner från Gävle. Viktor driver klubben och skivbolaget Lamour. Medlem i improbandet Hawai, industrimetalbandet Dieselkopf, verksam i visualteamet Deadpixel & resident VJ till SQ. Mellan 2006-2013 var Viktor verksamhetschef för IDKA, Institutet för digitala konstarter.
LUR: Liveloopa med Lur – Barnworkshop
Lördag: 10.00-15.00
Liveloopa med Lur – Barnworkshop, är en workshop som vänder sig till alla som vill upptäcka ett nyskapande och inspirerande sätt att skapa musik. Med en loop-pedal, effekter och olika instrument visar Malmöduon LUR hur tekniken för livelooping fungerar. Att i stunden spela in ljud som sedan blir en loop och kan byggas på, lager på lager. De två ljudtrollkarlarna har sedan 2006 rest runt i världen med sin livelooping-show och uppträtt på festivaler, klubbar och teatrar.
Livekomposition
Lördag: 13.30
Skriv en musiksnutt och få den spelad direkt av den fenomenala cellisten Stefan Moberg! I konsertsalen finns notpapper. Skriv något direkt och få höra hur det låter!
Under tiden spelar tonsättaren Stefan Klaverdal in och manipulerar kompositionerna vidare till en helhet och mot slutet av konserten får vi höra hur det kan låta tillsammans.
”Att komponera är lätt och svårt!”
Lördag: 15.00
Det är ungefär lika svårt att komponera musik som att spela piano. Alla människor kan spela piano, men det hjälper med sju års utbildning och tjugo års erfarenhet för att få det att låta som man vill.
Under workshopen ”Att komponera är lätt och svårt!” får du vara med och under 30 minuter komponera ett verk för två professionella musiker. Vi kommer att jobba med regelbaserad impovisation, så du behöver inte kunna läsa eller skriva traditionella noter.
Workshopen leds av FSTs ordförande, tonsättaren Martin Q Larsson. Två musiker från Malmö medverkar.
Obs! Max 20 deltagare. Först till kvarn. Anmälan till: info@rankmusik.se
Komponera rummet
Lördag: 18.00
Tonsättaren och ljudkonstnären Stefan Klaverdal och Ann-Krestin Vernersson, professor i Rytmikpedagogik, har utvecklat en Kompositionsverkstad. Verkstaden kan föra tankarna till en tidig föregångare, Jan Barks och Folke Rabes Ljudverkstad från 1976, som var ett undervisningsmaterial. I Stefans och Ann-Krestins version förenas ljudkonst med rytmikpedagogik utifrån icketraditionella kompositionsteorier.
I Komponera Rummet är ett rum inrett med olika redskap, bord, stolar, skärmar och framför allt – olika sorters instrument. Därefter är det fritt fram för en grupp människor att tolka ”inredningen”, som framförs ffg/fsg (”för första gången” och ”för sista gången”). Allt rivs nämligen direkt efter framträdandet och kan aldrig återuppföras! Nästa gång sker något helt annat. Det är endast formen för kompositionen som kan vara densamma. Som i all improvisation!
Kompositionen coachas av Ann-Krestin Vernersson och Stefan Klaverdal.
Presentatör
George Kentros
Den svensk-amerikanska violinisten George Kentros utbildades på Yale University och Mannes School of Music i USA samt på Musikhögskolan i Stockholm. Hittills har han hunnit beställa och uruppföra fler än 200 verk av tonsättare från 21 länder och framträtt som solist, kammarmusiker och skådespelare runtom i Europa samt i USA, Japan, Kanada, Australien och Centralamerika.
År 2004 utnämnde tidningen Expressen honom till en av Sveriges 24 “Kulturidoler”, och han arbetar fortfarande på att rättfärdiga detta.